perjantai 22. toukokuuta 2015

Keittiöpyyhkeitä ja vappunaamareita

Minulle suomalaisuudessa on tärkeintä kieli. Olen hyvin onnekas. Voin ajatella ja kirjoittaa näitä tarinoita, koska minulla on minun kieleni.

Kielen opiskelu on tärkeää, kun muuttaa maasta toiseen. Kotoutumista uuteen kulttuuriin on vaikea toteuttaa ilman kielenopiskelua. Me asumme Jyväskylässä, jossa suomenkielenkursseille pääsy on suhteellisen helppoa. Kursseille ei tarvitse jonottaa pääkaupunkiseudun tapaan.

Ennen kurssille pääsyä tehdään alkukartoitus. 

Alkuhaastattelussa selvitetään seuraavat maahanmuuttajan yleiset kotoutumisen valmiudet:

 • luku- ja kirjoitustaito
 • suomen ja ruotsin kielen taito
 • opiskelutaidot ja -valmiudet
 • aikaisempi koulutus ja työkokemus
 • erityistaitoihin liittyvä osaaminen ja muut vahvuudet
 • työllistymis- ja koulutustoiveet
 • elämäntilanne ja siitä johtuvat palvelutarpeet.


Alkukartoitukseen voidaan sisällyttää alkuhaastattelussa saatujen tietojen perusteella muun muassa seuraavia tarkentavia toimenpiteitä:

 • osaamisen kartoitus ja tunnistaminen
 • luku- ja kirjoitustaidon selvittäminen
 • suomen ja/tai ruotsin kielen suullisen ja kirjallisen taidon selvittäminen
 • opiskelutaitojen selvittäminen
 • urasuunnittelu
 • palvelutarpeiden kartoitus.

Jyväskylässä alkukartoituksen teki aikaisemmin palapeli projekti. Palapeli2-projekti tarjosi maahanmuuttajille suomen kielen opintoja ja muita kotoutumisen tukemiseen sopivia kursseja. Olennaista projektissa oli, että maahanmuuttaja saattoi aloittaa opinnot nopeasti Suomeen muuton jälkeen ilman pitkää odotusaikaa, joka muutoin voi kestää jopa 6-8 viikkoa. 
Palapeli2-projekti toimi vuosina 2008 – 2014. Sitä edelsi vuonna 2001 käynnistynyt Palapeli-projekti.
Molempien projektien tavoitteena oli saada kotoutumis- ja koulutuspolku hyvään alkuun yhteistyössä maahanmuuttajayhdistysten kanssa. Päämääränä oli maahanmuuttajien mahdollisimman nopea sijoittuminen työelämään. Tavoitteet olivat realistiset, koska ne olivat rakentuneet ensimmäisen projektin aikana maahanmuuttajien hyvän kotoutumisen tarpeista ja jo saavutetuista tuloksista.
Projektirahoituksen päätyttyä kaupunkimme kilpailutti projektin ja päätyi ostamaan palvelun konsultti yritykseltä. Palapelin viitoittama tie jäi historiaan. Työntekijät irtisanottiin. He kuitenkin saavuttivat suuria asioita. Työvoimatoimiston ensimmäinen kirje tuli mm. suomen- ja ranskankielillä kotiimme. Tämän ansiosta me molemmat puolisoni kanssa ymmärsimme tarkkaan, kirjeen sisällön. Palapeli projekti sai aikaan paljon. Siksi minusta on harmillista, että tämä hyväksi ja tarpeelliseksi havaittu projekti päättyi.
Minun puolisoni kävi Arfmann Consultin yrityksen järjestämässä kaksi päiväisessä alkukartoituksessa. Tuosta kartoituksesta lähetettiin myös virallinen selvitys kotiimme. 
Arffman consulting oy järjestää palveluita laidasta laitaan.

Yritys

Arffman Consulting Oy järjestää yhdessä työhallinnon kanssa työelämään vasta suuntaaville nuorille tai työelämässään muutosvaiheessa oleville aikuisille räätälöityjä koulutuksia eri puolilla Suomea. Yritys on perustettu vuonna 1993 ja on tällä hetkellä yksi maan suurimmista yksityisistä aikuiskoulutukseen keskittyneistä yrityksistä. Olemme järjestäneet yli 1200 aikuiskoulutusta. Kuukausittain meillä työskentelee keskimäärin noin 30 koulutusalan ammattilaista erilaisissa asiantuntijatehtävissä.
Vuonna 2014 järjestimme yhteensä 72 koulutusta kautta maan ja näiden sisällä yli 55.000 opiskelijatyöpäivää.

Koulutusalat

 • ammattitaito- ja osaamiskartoitukset
 • asiakaspalvelu- ja myyntikoulutukset
 • kielikoulutukset (englanti, ruotsi, venäjä)
 • maahanmuuttajien kieli- ja kotouttamiskoulutukset
 • sosiaali- ja terveysalan koulutukset (esimerkiksi lähihoitaja, lähiavustaja, hoiva-avustaja)
 • taloushallinnon koulutukset
 • tietotekniikkakoulutukset (TIEKEn kortti- ja TIETY -tutkinnot, lisätietoja www.tieke.fi)
 • työelämään ja opiskeluun ohjaavat koulutukset
 • yrittäjyyskoulutukset

Laatu

Arffman Consulting Oy:n asiakkaita ovat julkisen ja yksityisen sektorin organisaatiot sekä järjestettävien koulutusten opiskelijat. Asiakaslähtöisyys on toimintamme kivijalka ja koulutuksen laadukkaan toteutuksen takeena on paitsi jatkuva kehittäminen ja kehittyminen, myös annettujen lupausten pitäminen niin sisäisesti kuin ulkoisestikin.
Toiminnanohjaus- ja johtamisjärjestelmämme on sertifioitu vuonna 2005 ja se on päivitetty ISO 9001:2008 standardin mukaiseksi. Järjestelmän auditoi vuosittain Bureau Veritas Certification Finland 
Kuka tarkkailee laatua? Saatuamme ja luettuani selvityksen puolisoni alkukartoituksesta loksahti leukani auki. Paperissa kerrottiin mm. mieheni ammatin olevan ranskankielen tulkki. Hän on toiminut roudarina ja haaveilee tapahtuman järjestäjän ammatista. Minun tietämykseni mukaan mieheni osaa ranskaa äidinkielen veroisesti, mutta ei ole tulkki. Hänellä on ollut oma firma, joka on tuottanut juhlapalveluita ja hän on työskennellyt Espanjassa tehtaassa. Osaamisesta ja työkokemusesta espanjassa elämisen ajalta ei ollut mitään mainintaa.
Otin yhteyttä kartoituksen tekijään mieheni vastusteluista huolimatta. Hän on kiitollinen saamistaan palveluista, olivat ne laadultaan minkälaisia tahansa. Minä taas tutkin asiaa kriittisemmin. Tiedot olivat puutteellisia ja harhaanjohtavia. Keskustelin puhelimessa testaajan kanssa. Puhelun aikana testaaja oli sitä mieltä, että olen epäkunnioittava ja ilkeä, jopa valehtelen. Hän ei nähnyt mitään ongelmaa kartoituksen tuloksessa. Annoin asian olla. Kiitin kartoituksen teosta ja ajattelin olevani typerä, kun menin kyseenalaistamaan asioita.
Illalla puhelimeeni tuli viesti oudosta numerosta. Konsulttifirman työntekijä, jolle soitin selvittääkseni asiaa tuli linjoja pitkin. Hän väitti viestissä minun hyökänneen hänen kimppuunsa. Haukkui minut mustamaalaajaksi, mieheni epärehelliseksi ja harhaanjohdattajaksi. Hän vaati minua olemaan kiitollinen mahdollisuudesta päästä kurssille, JOSTA VIELÄ MAKSETAAN RAHAAKIN!!!
Olin järkyttynyt. En tiennyt, mitä tehdä. Näinkö konsulttiyritys hoitaa asiakastyötä? Näinkö toimitaan firmassa, joka kertoo olevansa laadukas palveluntarjoaja? 
Seuraavana päivänä onni kääntyi ja kotiimme tuli kirje. Mieheni oli valittu suomenkielenkurssille. Kurssi alkoi jo seuraavalla viikolla. Jyväskylässä on onnellinen tilanne. Täällä kursseille ei ole pitkiä jonoja. 
Ensimmäisenä koulupäivänä vein tietty koululaiseni opinahjoonsa. Minua jännitti ehkä eniten. Tiesin, että tästä opiskelijasta voin olla ylpeä! Miehelläni on huikea motivaatio ja hän tekee kotitehtäviä tunnollisesti. Hän on jopa opettajan "lellari". Kokeista tulee hyviä tuloksia ja opettaja palkitsee karamelleillä. Koulupäivät ovat viisi ja puolituntisia ja kotitehtäviä on paljon. Tahti kurssilla on nopea ja alkukartoituksesta huolimatta oppijat ovat hyvin eritasoisia. Porukka on hyvin monikulttuurista ja heille on muodostunut muutamassa kuukaudessa yhteinen kommunikaation kieli SUOMI. Huikeaa!
Eteenpäin on menty opetuksesta 2000-luvun alusta. Silloin eräs tuttavani kävi kurssia, joka pohjautui Punahilkka satuun. Tuttavani ei koskaan oppinut kysymään tietä tai asioimaan kaupassa suomenkieltä apuna käyttäen. Hän tosin oppi kertomaan, että pupulla on töpöhäntä ja sudella on suuri suu. 
Tänä päivänäkin kurssilla on myös valinnaisia aineita. Puolisoni oli saanut valita onginnan ja kankaanpainannan väliltä. Hän oli valinnut onginnan, mutta huomasi seuraavalla viikolla istuvansa kankaanpainanta kurssilla. Samaan aikaan kela muisti kirjeellä. Hän sai hakea ensimmäistä kertaa työttömyysetuutta. Arvatkaapa osasiko hän täyttää kelan kaavakkeen? Ei osannut, mutta hän tietää miten perunalla voi painaa kankaaseen. 
Vappuna kurssilla myös askarreltiin. Kotiin tullessani pöydällä oli Vappunamari. Minä tietty ajattelin, että 13-vuotias tyttäreni on tehnyt sen koulussa. Eipä ollut, se olikin 38-vuotiaan mieheni taidonnäyte. Tyttäreni ihmetteli, miksi puolisoni teki kurssilla vappunaamarin, mutta he eivät enää tehneet koulussa vappuaskarteluja, koska ovat ylittäneet sen pisteen lapsuudesta. Näin me perheen naiset pahasti kyseenalaistamme oppimisen mielekkyyttä. 
Minulla on tänään syntymäpäivä. Sai maailman ihanimman lahjan. Puolisoni tekemän keittiöpyyhkeen, jonka reunat oli eräs suomenkielenkurssilla opiskeleva nainen ommellut. Herkistyin, voiko parempaa lahjaa saada? Ehkä minä nyt jaksan opettaa hänelle kelan hakemuksien täyttöä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti