tiistai 5. toukokuuta 2015

Se normaalisti alkanut kauppareissu

Käväisinpä Vappuostoksilla tupaten täydessä Jyväskylän Keljon Lidlissä. Juhlapyhien aikaan ostoksien teko vaatii lujaa luonnetta. Ihmiset hamstraa kaappinsa täyteen kaikkea. Ihan kuin kauppa ei aukeaisi enää koskaan. Tein rauhassa ostoksiani valtavasta ruuhkasta piittaamatta. Kärsivällisyys oli monta kertaa koetuksella, olihan kaupassa asiakkaita ennätysmäärä. Osa hyllyistä ammotti tyhjyyttää ja kello tikitti lähenevää sulkemisaikaa.
Saapuessani lihatiskille pinnani paloi lopullisesti. Vieressäni lihan ostoaikeissa oli myös afrikkalainen perhe, äiti pienten lasten ja nuoren pojan kanssa. Heidän vieressään oli suomalainen vapun juhlinnan hyvissä ajoin aloittanut mies. Mies päätti käyttää sananvapauttaan. Fuck you niggers. Menkää v***uun minun maasta. Heil Hitler ja päälle vielä Hitler tervehdykset. Viestinnän päätteeksi mies poistui paikalta.
Jäin suu auki. Hetken mietittyäni sain sanottua ryöpyn saaneen perheen pojalle, miten pahoillani olen tapahtuneesta. Poika vastasi minulle, että ei häntä haittaa. Hän on niin tottunut näihin huutelijoihin. 
Etsin myyjän käsiini ja kerroin tapahtuneesta. Myyjä oli järkyttyneen näköinen ja pyysi tuntomerkkejä asiakkaasta. Näytin hänelle kenestä on kyse ja myyjä lähti hoitamaan asiaa. Kaikki muut kaupassa olleet jatkoivat ostoksien tekoa laput silmillään, puutumatta asiaan millään tavalla.
Hetken päästä myyjä tuli luokseni. Hän pahoitteli minulle tapahtunutta. Hän kertoi, että ei voi poistaa uhkaavasti käyttäytynyttä asiakasta kaupasta, koska ei nähnyt itse tilannetta. Edelleenkään myyjä ei pahoitellut tilannetta ihmisille, johon uhka kohdistui.
Keräsin kiukkuani, pakko saada tehtyä ostokset loppuun. Pääsin kassalle. Jonokaan ei ollut paha, vaikka tutut kuulutukset soivat korvissa. "Kassoille tarvitaan henkilökuntaa, kiitos", "pullon palautusautomaatilla pyydetään apua". Edessäni oleva rouva kääntyi juttusille. Hän kertoi huomanneensa tapahtuman, mutta oli myös hyvin peloissaan. Rouva päivitteli, miten ihmisille voi sanoa nykyään ihan mitä sattuu.
Hetken päästä takaani alkoi kuulua örinää. Suomalainen mies oli saanut ministerinsalkkunsa kärryynsä asti ja hoippunut kassalle. Mies jatkoi valisemallaan tiellä; koita nyt saatana olla nopeampi. Pitäis jääkiekkoa ehtiä katsomaan.
Pinnani kiristyi uudelleen ja seuraavaksi olinkin Lidlin esimiehen juttusilla. Silti miehen käytökseen ei puututtu. Esimies kiitti, että kerroin, mutta poistui kuitenkin takahuoneeseen.
Poistuin kaupasta, autossa purskahdin itkuun. Miksi en toiminut tilanteessa paremmin? Miksi muut asiakkaat eivät yrittäneetkään puuttuua tilanteeseen? Olihan asiakkaina raavaita miehiä, palo-ja pelastuslaitoksen henkilökuntaa, rakennusmiehiä jne. Miksi he eivät voineet sanoa tuolle öykkärille mitään? Miksi kukaan ei soittanut poliiseja paikalle, miksi en itse soittanut? Miksi perhe, johon pahin uhka kohdistui ajatteli, että tilanne on "normaali" jolle ei voi mitään?
Lähetin asiakaspalautteen Lidlille.
He vastasivat:
Arvoisa Maria Camara,
kiitämme palautteestanne ja pahoittelemme tapahtunutta Keljon myymälässämme. Olemme välittäneet palautteen tapahtuneesta myymälän esimiehille ja tapaus käydään heidän kesken läpi.


Ystävällisin terveisin
,

Sara Mikkonen

Asiakaspalvelu
Lidl Suomi Ky

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti