torstai 4. kesäkuuta 2015

Häkämies, minullakin on nälkä!

Häkämies avasi sanaisen arkkunsa sunnuntaipalkasta tällä viikolla. Hänen mielestään sunnuntai lisät ovat aikansa eläneet ja pitäisi harkita lisien poistamista. Hän ei ymmärrä,miksi kaupat ovat kiinni sunnuntaisin, kun sunnuntain merkitys on muuttunut vuosien saatossa. Hän perustelee asiaa sillä, että on omituista ettei kaupat tai ravintolat ole auki sunnuntaisin. Miettiköhän Häkämies loppuun asti lausuntoaan? Empä usko. Ajatteliko hän ollenkaan esim. hoitoalalla työskenteleviä ihmisiä. Empä usko. Häkämies tienasi vuonna 2013 360 000 euroa. Hän alensi palkkaansa silloin viisi prosenttia. Nyt Häkämies suunnittelee alentavansa omaa palkkaansa edelleen viisiprosenttia. Kuukausittain Häkämies siis alentaa palkkaansa mahdollisesti enemmän kuin minun peruspalkkani verran.

Teen kolmivuorotyötä hoitoalalla. Tienaan vuodessa alle 35 000 euroa. Tienaan vuodessa vähemmän kuin Häkämies kuukaudessa. Saadakseni tuon vuosiansion kasaan teen yövuoroja, iltavuoroja ja viikonlopputöitä. Meillä listat tehdään kolmeksi viikoksi. Kolmen viikon listalla teen usein töitä kaksi viikonloppua ja saatan tehdä yövuoroja viisi kappaletta tai enemmänkin. Viikonloppuisin työskennellessäni minulla ei ole yhteistä aikaa perheeni kanssa. Tyttäreni on koululainen. Koulut ovat avoinna ma-pe klo 8-16 välisellä ajalla. Työskennellessäni yövuoroissa näen perhettäni. Tyttäreni on joskus sanonut, että on kivaa, kun äiti peittelee illalla, kun lähtee töihin, herättää aamulla ja äitin saa herättää, kun tulee koulusta. Minulle on henkilökohtaisesti aivan sama milloin olen töissä, mutta kun puhutaan perheen ja työn yhteensovittamisesta niin asialla on merkitystä.

Toukokuussa tilinauhassani näkyi vain peruspalkka. Meille maksetaan usein peruspalkka ja lisät eri aikaan. Palkkaa saattaa siis hyvällä tuurilla tulla kaksi kertaa kuukaudessa. Ja voin vannoa, että jokainen työkaverini puhuu rahapulasta kuukausina, joina vuorolisiä ei makseta. Sain palkkani viime viikolla, se oli peruspalkka puhtaana käteen 1566 euroa. Maksoin laskut, joita oli kolahtanut postiluukusta. Puhelinlasku, vuokra, netti, sähkölasku, kuntosalin kuukausimaksu, puhelimen ja tabletin osamaksuerät jne. Kävin kaupassa ja ostin ruokaostosten lisäksi tyttärelleni uudet farkut rikkoutuneiden tilalle. Peruspalkastani on jäljellä enää noin sata euroa. Onneksi minä saan vuorolisät reilun viikon päästä.

Toukokuussa sain vuorolisät pääsiäisen ajalta. Tein koko pääsiäisen yövuoroja. Niistä maksettiin sunnuntaikorvaus. Tienasin noista öistä ja muista vuoroista kolmen viikon ajalta noin 700 euroa. Tuolla rahasummalla katsastutin autoni ja maksoin siihen tarvittavan korjauksen ja kävin tapaamassa äitiäni Helsingissä. Ilman noita lisiä en olisi voinut elää.

Tällä hetkellä koko elämän pyörittäminen on pitkälti vuorolisien varassa. Jos sunnuntailisät lakkautettaisiin niin ei minun kannattaisi töissä käydä. Miksi viitsisin herätä sunnuntai aamuna kuudelta ja jättää perheeni kotiin nukkumaan, jos en saa mitään erillistä korvausta siitä? Jos sunnuntailla ja perheen yhteisellä ajalla ei ole mitään arvoa ihmisten elämässä niin
voisiko tyttäreni käydä koulua viikonloppuina, kun äiti on töissä?

Vuorolisät auttavat siis pitämään talouden joten kuten balanssissa. En haluaisi aikuisena joutua soittelemaan äidiltäni rahaa lainaksi. Kuuleppa Häkämies, sitä minä vaan joudun tekemään, aina välillä! Meillä hajosi astianpesukone, auto ja kahvinkeitin yhtäaikaa. Arvaappa Jyri jäikö alle 2000 euron palkasta rahaa ostaa uusia rikkoutuneiden tilalle! Äiti lainasi rahaa astianpesukoneen ostoon. Taidankin soittaa Jyrille seuraavalla kerralla, kun on hätätilanne. Toivoisin Jyri, että tulisit seuraavan kerran norsunluutornistasi alas katsomaan kansalaisia ennen kuin huutelet. Suosittelen tätä kaikille muillekin, joilla todellisuus on selvästi hämärtynyt!
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti