sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Jääkaapinkorjaus vai jooga tunnit?

Facebookissa vastaani käveli Julkisten ja hyvinvointialojen liiton testi palkkojen alennuksista. Testi liittyi Espoon palkka aleen. Espoon kaupunginhallitus päättää huomenna kaupungin ruokapalvelujen kohtalosta. Vaihtoehtoina ovat yhtiöittäminen tai palvelujen pitäminen omissa käsissä. Kaupungin omasta palvelutuotannosta luopuminen tulisi johtamaan työehtoshoppailuun. Se tuntuisi merkittävästi lähes 500 Espoon kaupungin työntekijän tilipussissa. 

Palkka-alekeskustelu ei kosketa vain espoolaisia, sillä se voi tulla eteen myös sinunkin kaupungissasi. Mitä isot edellä, sitä pienet perässä?

Tottakai klikkasin itseni testiin, sillä minua todellakin kiinnosti tietää, mitä palkka ale voisi omalla kohdallani tarkoittaa. 

Testiin piti ilmoittaa, mitä tällä hetkellä palkasta jää käteen ja sillä piti sitten valita, mistä luopuisi omassa arjessaan. Minulle tuli seuraavanlaisia vaihtoehtoja: 

KORJAISITKO JÄÄKAAPIN VAI LUOPUISITKO JOOGA TUNNEISTA. Siis mitä???? Kuinka moni edes harkitsee vuonna 2015 tilaavansa jääkaapille korjaajan? Gigantissa uusi jääkaappi maksaa uutena 150 euroa. Jääkaapin korjaus arvio googlettamalla pikaisesti oli 290 euroa.

VIETKÖ LAPSEN TARHAAN VAI KORJAUTATKO AUTON. Voiko työssä käyvä pienten lasten äiti tai isä valita noiden asioiden väliltä? Voiko lapsen ottaa töihin mukaan? 

POLKUPYÖRÄN HUOLTO VAI OSALLISTUMINEN YSTÄVÄN HÄIHIN. Voiko noita asioita verrata keskenään? Miten niin menisin konkurssiin osallistumalla ystävän häihin? Mitä tällä ajetaan takaa. Sitäkö, että pitäisi ostaa uusi mekko ja kallis lahja. Voin kertoa, että jos en kelpaa häihin käytetyssä mekossa ja lahjaani ei arvosteta sen rahallisesta arvosta riippumatta niin se ystävä saa sitten jättää minut kutsumatta häihinsä.

LENNOT BERLIINIIN VAI UUSI GRILLI PARVEKKEELLE. Äkkiseltään muistuu mieleen, että parvekkeella grillaaminen on usein kiellettyä. Ompa helppo valita kummasta säästäisin. Se on sitten eri asia jääkö palkastani Berliinin lentolippurahoja nytkään näppiin.

Kuka testin on tehnyt? Onko testin tekijä vieraantunut duunariarjesta? Minusta vaikuttaa siltä. Testin idea on hauska ja hyvä. Olisiko kuitenkin ollut hyvä ottaa ihan oikeita arjen esimerkkejä mukaan eikä työryhmän kabinetissa keksimällä keksittyjä vitsikkäitä ja hauskoja esimerkkejä.

Todellisuudessa minun pitää joka kuukausi valita esim. ruokakaupassa ostanko kanankoipia vai lampaanlihaa. Arvaatte varmaan kumman valitsen. Todellisuudessa pitää miettiä ennen tilipäivää tarkkaan riittääkö pyykkipulveri ja maito vielä pari päivää. En voi valita nytkään kylpyläloman ja meditaatiokurssin väliltä. Minun valintani on ostanko uuden kahvinkeittimen nyt vai vasta ensi kuussa.

Voisiko ammattiyhdistysliikkeen sankarit tulla lähemmäksi ihan tavallista kansaa? Jhl:n puheenjohtaja Eloranta tienasi vuonna 2013 122 780 euroa. Se on hyvin kaukana siitä, mitä tienaa Jhl:n tyypillinen jäsen. Jotenkin herää ajatus siitä, että haluasin etujani valvovan henkilön ymmärtävän jotain siitä, millaisia etuja hänen kuuluu valvoa. Tulkaa alas norsunluutorneistanne!

Muistakaa käydä ihmettelemässä testiä: http://www.reilumpiespoo.fi/laske.php

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti