tiistai 29. joulukuuta 2015

On seuraamuksia ja "seuraamuksia"

Sananvapaus on muuttunut viime vuosina maassamme. Sosiaalisessa mediassa voi helposti kommentoida ihan omalla nimellä ihan mitä vaan ajattelematta sen kummemmin seurauksia. On myös yllättävää tarkkailla tuleeko seurauksia vai silitelläänkö vain päätä.Ennen joulua Rajat kiinni ryhmässä facebookissa Martta Petman kirjoitteli näin:


”Syljen niiden puuroon”, ”Joku hartaus niillä... Poltan sen kirkon”, ”Saatana yksikään mutiainen tulee sanomaan mitään”.

Kirjoittelun seurauksena Martta hyllytettiin Tikkurilan seurakunnasta.

Helsingin sanomille Petman kertoi seuraavaa:

”En tiennyt, että ne menee jakoon ryhmän ulkopuolelle. Mutta nehän on vain kirjoituksia, en mä oikeasti mitään kirkkoa menisi polttamaan!” hän vakuutti.

Kesällä kansanedustaja Olli Immonen kirjoitti facebookissa näin:


I'm dreaming of a strong, brave nation that will defeat this nightmare called multiculturalism. This ugly bubble that our enemies live in, will soon enough burst into a million little pieces. Our lives are entwined in a very harsh times. These are the days, that will forever leave a mark on our nations future. I have strong belief in my fellow fighters. We will fight until the end for our homeland and one true Finnish nation. The victory will be ours.

Kuka muistaa millaisen seuraamuksen Immonen sai? Minä en muista!

16.12.2015 Kansanedustaja Laura Huhtasaari twiittasi:


”Ihmisoikeudet on perustettu suojelemaan siviilejä, ei terroristeja, sotarikollisia tai rikollisia.”

Hesarin haastattelussa hän avasi twiittinsä sisältöä näin:

”Ihmisoikeudet on tarkoitettu heikoille, kuten vauvoille ja vammaisille, jotka tarvitsevat suojelua. Myös turvapaikkajärjestelmä on tarkoitettu siviileille, se on ihmisoikeuksien hengen mukaista.”

Ihmisoikeudet Huhtasaari määrittelee samaisessa haastattelussa seuraavasti:

”Se on hyvin laaja käsite. On menty vähän yli, kun tuntuu, että sekin on ihmisoikeuskysymys, pääsevätkö homot joissain maissa naimisiin. Päivähoidon rajauksissakin vedotaan lasten oikeuksiin.”

”Jokaisella ihmisillä on tietyt oikeudet, mutta se vaihtelee myös maittain. Suomessa voi olla enemmän ihmisoikeuksia kuin jossain muussa maassa, jossa ei ole toimivaa sosiaaliturvajärjestelmää tai muuta vastaavaa.”

Huhtasaaren kommenteista on päätelty, että ihmisoikeudet eivät kuulu kaikille. Siltä tosiaan maallikonkin silmin kommentit näyttää.

Ennen vuoden vaihtumista Laura Huhtasaari, kansanedustaja peukutti facebookissa vastaanottokeskusten polttamisen puolesta. Laura myöntää virheensä ja sai valtavasti tsemppiviestejä kannattajltaan.

Mitä seurauksia kansanedustaja Huhtasaari sai?


Meidän 13-vuotias repäisi myös somessa kirjoittamalla:

Leevi on rasisti!

Kyllä, Leevi oli huudellut koulussa pitkin vuotta mm. "läski neekeri, etkö jaksa kovempaa juosta" tai "hei neekeri, onko teillä kotona edes sänkyjä vai nukutko lattialla, eiks neekerit tee niin". Opettaja oli yrittänyt asiaan puuttua. Äitinä en jaksanut, koska tyttäreni ja mieheni kanssa olemme jo niin tottuneita tähän.

Millaisia seuraamuksia saimme?

Leevin äiti muiden matamien kanssa uhkasi meitä lastensuojeluilmoituksella, olihan tyttäreni kirjoittanut Leevin oikean etunimen nettiin. Sähköpostiini tulvi viestejä, kuinka huonosti kasvatettu lapseni on ja, miten hänestä voi aikuisena tuollaisen käytöksen johdosta tulla rikollinen.

Ja kirsikkana kakun päällä Leevin äiti tuli kuin raivotar huutamaan minulle koulun pihassa kymmenien ihmisten edessä, kuinka ikävä ihminen minä olen. Minulla on äitinä huono asenne ja niin edelleen. Huuto loppui vasta siinä vaiheessa, kun mieheni puuttui peliin ja sanoi Leevin äidille, että asioista voidaan keskustella sitten, kun rouva rauhoittuu. Perään ko madame huusi vielä, että toivottavasti ei enää koskaan joudu minua tapaamaan.

Minulle selvisi hyvin äkkiä kyllä, mistä Leevi oli käytöstapansa oppinut.

Sananvapaus ja seuraamukset eri tilanteissa ovat hyvin erilaatuisia.

1 kommentti:

 1. Oon kirjoittanut itsekkin vähän samantapaisen blogin ennen joulua.
  Oli ihan pakko, kun alkasi niin sapettamaan aikuisten ihmisten "kun muutkin, niin minäkin"-ajattelu tuosta "sananvapaudesta".
  Saku Timonen oli kirjoittanut asiasta aivan mainiosti, mitä hän yleensäkkin tekee.
  Asiassa kuin asiassa.
  Linkkasin senkin blogiini.
  Tämä on niiiin seuraa johtajaa-yhteiskunta että pää tässä hajoaa.
  Kaitpa sitten se on niin että kaikki pitää tehdä muiden perässä.
  Kun säkin, niin mäkin.
  Kun muutkin, minäkin.

  Ei kummakaan, kun en voi täällä hyvin.

  VastaaPoista